Home TUZLANSKI KANTON Političko-nacionalne igre oko MUP-a TK: Zoran Teofilović potegao 'srpsko pitanje'
Ponedjeljak, 11/06/2012 21:55

Premijer Kantona nije nadležan da odlučuje o žalbi a još manje da traži smjenu Nadzornog odbora, jer je to nezakonito. Ovo je očit pokušaj da se preko institucije premijera izvrši politički pritisak na Skupštinsku komisiju za izbor i imenovanje-kaže Gutić.

Zoran Teofilović, načelnik Policijske uprave Tuzla, razočaran zbog toga što ga Nezavisni policijski odbor nije predložio za policijskog komesara Tuzlanskog kantona, uputio je žalbu premijeru TK Seadu Čaušević u kojoj tvrdi da je diskriminiran ni manje-ni više nego zbog toga što je Srbin!?

Teofilović je u žalbi, kako saznaje Bportal.ba, najavio i pokretanje prijave protiv članova Nadzornog odbora zbog krivičnog djela diskriminacije koja je, kako je naveo, u 'ovom slučaju više nego očigledna'.

Ljut zbog toga što se njegovo ime nije našlo na spisku predloženih kandidata, Teofilović, favorit dijela SDP-a, zaštitu je odlučio potražiti od premijera Čauševića, koji je ujedno i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK. S obzirom na razvoj političke situacije i nedavni raskid kolacije, Čaušević je, po svemu sudeći, odlučio da odnose u MUP-u Tuzlanskog kantona svede na nacionalni problem, pa je zatražio smjenu Nadzornog odbora.

Time je uslišio želju Teofilovića, koji je nedavno bio u centru afere sa slanjem specijalaca na Soni trg u Tuzli.

Bego Gutić, koji je u vrijeme upućivanja žalbe premijeru bio ministar MUP-a Tuzlanskog kantona, u izjavi za Bportal kaže da žalba kao pravni lijek na prijedlog Nadzornog odbora, kao ni na prijedlog ministra o izbori jednog kandidata Vladi Tuzlanskog kantona, nije moguća.

-Jedini pravni lijek je pokretanje parničnog postupka pred nadležnim sudom. Premijer Kantona nije nadležan da odlučuje o žalbi a još manje da traži smjenu Nadzornog odbora, jer je to nezakonito. Ovo je očit pokušaj da se preko institucije premijera izvrši politički pritisak na Skupštinsku komisiju za izbor i imenovanje-kaže Gutić.

On dodaje da je žalosno da jedan policijski službenik Teofilovićevog ranga poteže pitanje diskriminacije po nacionalnoj osnovi.

-To je, dakle, čovjek koji je načelnik PU Tuzla i koji je nedavno, u konkurenciji kandidata Bošnjaka, dobio najviši policijski čin glavnog inspektora. Zato je jako žalosno da se baš on poziva na ugrožena nacionalna prava-navodi Gutić.

(Bportal.ba)