Home MAGAZIN Prirodni eliksir: Senf je odličan lijek za sinuse i migrenu
Nedjelja, 08/04/2012 14:35

Zaboravite na kečape, majoneze te ostale masne i zašećerene umake. U svega tri kalorije po kašiki senfa “kupujete” prirodni eliksir protiv upala i bolova.

Osim što je savršen dodatak jelima, senf je izuzetno zdrav. Ovaj premaz se pravi od biljke slačice koja se već vjekovima koristi kao začinska biljka.

Sjemenke slačice su odličan izvor selena i Omega3 masnih kiselina, a u velikoj količini sadrže željezo, kalcijum, cink, mangan, magnezijum, niacin i dijetalna vlakna.

Kao i ostale kupusnjače, semenke slačice sadrže velike količine fitonutrijenata - glukozinolata. Ponovljena istraživanja pokazala su djelotvornost tih materija u sprečavanju rasta ćelija tumora, posebno onih koje zahvataju sistem za varenje.

Selen, kojim obiluju sjemenke slačice, pomaže u sprečavanju jakih asmatičnih napada, smanjenju simptoma reumatičnog artritisa i preventivno djeluje kod razvoja tumora. Magnezijum ima udjela u smanjenju krvnog pritiska, kod napada migrene i sprečavanja srčanog infarkta kod ljudi koji boluju od arteroskleroze ili šećerne bolesti.

Slačica ujedno stimuliše apetit i varenje i pročišćava sinuse na jednak način kao i čili papričice.

Senf je odličan izvor bjelančevina i selena, dobar je izvor vitamina E, magnezijuma, željeza i fosfora.

(Žena.rs/bportal.ba)