Home VIJESTI BiH Prva presuda o kreditima u 'švicarcima': Kraj pljačke građana od strane Hypo banke?
Subota, 12/01/2013 11:36

Sud potvrdio navode iz našeg tužbenog zahtjeva da nije valutna klauzula mogla biti ugovorena kao i da nisu uredno obračunate kamate - kazala je Glibić.

Nepravomoćna presuda Općinskog suda u Mostaru u tužbi protiv "Hypo Alpe Adria banke", koju su pokrenuli korisnici kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, jučer je za više od 10.000 takvih slučajeva nagovijestila kraj višegodišnje agonije. Prema izjavama advokatskog tima koji zastupa klijente, u presudi jasno stoji da banka nije imala pravo obračunavati otplatu kredita po tečaju na dan plaćanja, nego po onom na dan sklapanja ugovora, piše Avaz.

Pravno lice


S obzirom na to da je klijent pravno lice, nije želio da se presuda prikaže javnosti. Marica Glibić, vođa ekspertnog tima koji vodi tužbe protiv ove banke, ističe da je Sud potvrdio njihovo stajalište da banka nije smjela obračunavati kamatnu stopu promjenjivom maržom, nego samo u onom dijelu koliko se mijenjao libor.

- Nismo dobili saglasnost klijenta da komentiramo presudu, ali najbitnije je da je Sud potvrdio navode iz našeg tužbenog zahtjeva da nije valutna klauzula mogla biti ugovorena kao i da nisu uredno obračunate kamate - kazala je Glibić.

Ona je dalje navela da poziva sve klijente koje zastupa, ali i one koji do sada nisu pokrenuli tužbe, da to učine jer je jedino sudska zaštita ono što je u ovom trenutku bitno za njih, ali i za banku.

Plaćanje rata

Ova, inače prva ovakva presuda u Federaciji BiH, ističu iz Udruženja "Franak", koje okuplja prevarene korisnike kredita, potvrda je stajališta svih njih da ih je ova banka godinama pljačkala. Kemal Duraković, član ovog udruženja, kaže da mu je lakše nakon ove presude te da će od narednog mjeseca on lično plaćati ratu onakvu kakva je bila na dan sklapanja ugovora u maju 2006. godine.

- Godinama sam bio primoran plaćati rate od tri-četiri hiljade maraka, ali samo iz razloga da mi banka ne bi dirala žirante i da ne bi pokrenula hipoteku, ali to od danas, definitivno, neću raditi - istakao je Duraković, za Avaz.

S druge strane, presudu u "Hypo Alpe Adria banci" tumače ne svoj način i tvrde da je ona zapravo donesena u njihovu korist.

- U sličnim predmetima sudovi su već zauzeli stav da je postupanje naše banke bilo u skladu sa zakonom, što je potvrdila i ova presuda u korist banke. Zadovoljni smo njome. Već smo riješili brojne individualne slučajeve na obostrano zadovoljstvo i klijenata i banke - saopćeno je iz banke.

U srijedu Skupština


Duraković je napomenuo da će u srijedu naredne sedmice sazvati članstvo te formirati novo Udruženje "Franak" jer, kako je istakao, njegovo sadašnje vodstvo u talu je s bankom, a što je na štetu prevarenih klijenata.

- Sigurno je da ćemo nakon osnivanja novog udruženja biti još jači i da ćemo pobijediti. Održana će biti i pres-konferencija - dodao je Duraković.


(Bportal.ba)