Home MAGAZIN Psihologija: Žene jednim pogledom prepoznaju muškarce koji varaju
Subota, 22/12/2012 00:08

Ovih dana prilično je teško pronaći istraživanje koje ne potvrđuje onu poznatu frazu „muškarci su s Marsa, a žene su s Venere“.

Naime, australijski istraživači tvrde da žene mogu pogoditi je li osoba, koju nikad prije nisu vidjele, ikada bila nevjerna, a muškarci to nisu u stanju, piše DiscoverMagazine, prenosi geek.hr.

Istraživači su utvrdili seksualnu povijest 189 odraslih bijelaca i bjelkinja. Zatim su prikazali fotografije tih osoba trideset i četvorici muškaraca te istom broju žena. Njihov zadatak je bio odrediti koje su od tih osoba bile nevjerne svojim partnerima. Istraživači kažu da su žene koje su sudjelovale u istraživanju s umjerenom točnosti (ne previsokom, ali ipak ni neznatnom) pogodile koji su muškarci u prošlosti varali svoje partnerice. S druge strane, muškarci koji su sudjelovali u istraživanju nisu imali značajnoga uspjeha u pogađanju nevjernih žena.

Žene su bazirale svoje zaključke na specifičnim fizičkim karakteristikama koje se općenito smatraju „dokazima“ muškosti kod muškaraca. No, za žene su ova obilježja i nešto više – indikator njihovoga ponašanja u vezi (žene, čuvajte se muškaraca s izrazito „jakim“ bradama!). Muškarci su odabirali atraktivnije žene kao one koje su sklonije varanju, što se nije pokazalo točnim.

„Smatramo da postoji zrno istine u prvome dojmu o seksualnoj vjernosti osobe na temelju izgleda, barem što se tiče žena te da to može pomoći ljudima pri odabiru potencijalnih partnera o kojima nemaju baš mnogo informacija“, zaključuju istraživači. No, ipak, nama fraza „zrno istine“ ne ulijeva baš neko povjerenje u istraživanju baziranom na korelacijama (koje su uz to bile relativno male u ovome slučaju). Ovoliki uzorak (34 muškarca i 34 žene) ipak se čini premalenim za donošenje bilo kakvih pouzdanih zaključaka. Naravno, ovo ne znači da australski znanstvenici nisu na tragu nečega zanimljivog, ali za pouzdanije zaključke ipak ćemo morati vidjeti što drugi istraživači imaju reći na ovu temu.

(Bportal.ba)